TOP Gamers Club avagy TOP Lamers Club?

A tegnapi nap folyamán éppen figyeltem a diskurzusokat klánom (Ragadozók) chat szobájában miközben a szokásos gazdaságos körjáratom végeztem (farm), s a beszélgetések között láttam felbukkanni egy TGC rövidítést.

Azt hiszem az emberek lélektanilag úgy vannak összerakva, hogyha látnak egy számukra ismeretlen kifejezést, szót, rövidítést, akkor rögtön figyelmük középpontjába kerül.  Így történt ez velem is, s ennek köszönhetően adom közre soraim, hogy mind arról, amiről eddig nem tudtam, most pár sort közre adjak.

top-gamers-club

A klánomban persze össze – vissza beszélgettek erről a TGC lehetőségről. Olyanok hangzottak el, hogy minden hónapban 30 ezret be kell szépen fizetni, s akkor lehet kérni a TGC tagságot, s így tovább… A kommunikációjukból persze nem derült ki, hogy 30 ezer forint, andermant, vagy extrém esetben euró összegről van -e szó. Klántársaimat eme tudatlanságukért természetesen nem hibáztatom, sőt az igazat megvallva inkább egy ilyen klánhoz szeretek tartozni, hiszen annak ténye, hogy valaki nem tudja melyek a TGC feltételei az csak egyet jelent, mégpedig azt, hogy a játékbana tudásait és képességeit valós tapasztalatok alapján szerezte meg, s nem pedig egy egyszerű befizetéssel. Ha már megemlítettem a klánom akkor egy csoportkép erejéig egy fotót is közreadok a díszpintyekről, amelynek szerves része vagyok már magam is 🙂

ragadozok-klan

Dehogy visszatérjek a témámhoz, számos forráskutatást végeztem el a TOP Gamers Club témájában, s természetesen kutakodásaim első része, már a hitelesség véget is a Bigpoint által üzemeltetett hivatalos magyarországi Drakensang oldalra / fórumra vezetett. Úgy érzem az angol nyelv tekintetében ha a helyesírást nézzük akkor a hivatalos elnevezés kicsit sérti a szintaktikát, mert itt TOP játékosok klubjáról van szó, tehát az én értelmezésemben TOP Gamers has Club. Rendszerint a “has” ha nem többes szám mellett használjuk akkor ‘s alakban tüntethető fel, ha pedig többes szám mellett használjuk akkor egyszerűen a szó mellé, jelen esetünkben gamers csak egy aposztrófot kellene rakni, tehát TOP Gamers’ Club lenne a helyes, de a hivatalos elnevezésben és a bannerekén is TOP Gamers Club lett megadva. Ennyit a nyelvtanról 🙂

Ahogyan a hivatalos oldal is összefoglalja, a TGC társaságába való csatlakozást egyetlen játékos sem tudja kérni. A Bigpoint mint a játék üzemeltetője, elemzi a játékosokat, többféle aspektusból megközelítvén, de leginkább arra fókuszál, hogy a játék során kik azok akik befizetés vonalon a legaktívabbak. Például, a fegyvereid fejlesztése nem farmolással, hanem sok sok andermant befizetésen keresztüli megvásárlásával, prémium tagság kiváltásával, s a játékidőd mint aktivitás alapjának mértékével. Hagyományos esetben akik korrekt módon farmolnak az utóbbi összehasonlító ponttal nincs gondjuk, hiszen aki rendesen farmol, annak a játékideje is ezzel párhuzamosan növekszik. Azonban aki farmol, az azért farmol, mert a játékkal inkább játszani szeret, befizetésre meg nem igazán fűlik a foga.

Egy szónak is száz a vége, ebbe a bizonyos klubba azok a játékosok kerülhetnek be, akiket a rendszer kiválaszt, s ennek tényéről értesíti őket egy elektronikus levélben. Azok a játékosok fognak tehát értesítést a tagságukról kapni, akik rendszeresen jó sok igazi pénzt áldoznak eme hobbijukra. A játékosok pszichológiája komplex, s hogy kiben milyen reakciókat válthat ki egy – egy ilyen bevezetett ötlet, az mindenkinél más és más lehet.

Meg kell érteni azt az alapvető tényt, hogy a fizetős játékosokra nagyon nagy szüksége van azoknak is akik a játékot nem fizetős módban használják, hanem csak a saját ingyenes szórakoztatásukra. A Drakensang Online esetén egy remek grafikával megáldott játékról van szó, ahol nagyon sok fejlesztőt kell alkalmazni, hogy a rendszer úgy működhessen, ahogyan azt láthatjuk és élvezzük. Ebben a világban viszont, mivel a pénz nagy úr, így ingyen nem dolgozik senki, pláne nem a grafikai tervezők vagy a programozók. Ebből következik tehát, hogy a nem fizetős játékosok azért, hogy mindezt a műsort ingyen élvezhessék, nagy szükségük van a fizetős játékosok jelenlétére. Ez egyfajta szimbiózis, még akkor is ha a nem fizető játékosok tudata, ezt képtelen befogadni. Nem egyszerű megítélni azt sem, hogy ki a lamer, ki a noob és ki nem. A noob vonatkozásában már írtam egy cikket, amely a Núbtalanítók azaz deviancia a Drakensang világában címet viselte. A vicc az, hogy egy dilettáns kezdő, vagy még teljes mértékben hozzá nem értő, soha nem fogja tudni megállapítani egy másik játékosról, karakterről, hogy az fizetős -e vagy sem. Mi a Ragadozók klánból, rendszerint nem fizetünk semmiért, s a karakterünket farmolások hadával fejlesztjük. Mégis a PvP küzdelmek jelentős része során a pofánkba kapjuk, főként külföldi játékosoktól a következő dumát, mikor persze elveszítik a meccset: “Pay more little noob.”, azaz fizess csak többet kicsi núb. Ezek a játékosok akik ilyen dumákkal illetik a másik játékost, teljesen mérgesek, s az indulat szól belőlük, merthogy elveszítették a meccset, s úgy gondolják, persze a másiknak könnyű, mert pénzért mindent el lehet intézni, s biztos fizetett az erős fegyverzetéért, védelmi értékeiért, stb.

Egy viszont biztos, hogy a TOP Gamers Club viszont egybefogja azokat a játékosokat akik tényleg fizetnek a játékért. A prémiumos játékosoknál már megszokhattuk, hogy a fejük tetején van egy speciális kis korona (ikon) féleség. Sajnos azonban azt is úgy kalibrálták, hogy a megjelenítése ne legyen kötelező. Azért mondom, hogy sajnos, mert ha egy ilyen kis korona ikonnal rendelkező játékost látok, akkor már rögtön tudom, hogy prémiumos, amelyből jogosan feltételezem, hogy sok mindent a fegyverzetén, valós vásárlásokból realizálhatott, következtetésképpen a harci technikája sem biztos, hogy a legjobb. Azt nem tudom, hogy a TGC tagoknak van-e valami jelük, de szerintem nincs. Ahogy a témában eddig sikerült nyomozgatnom, állítólag ez a TGC már jelen volt 2012-ben is, tehát nem újdonság.

Az exkluzív tárgyak, lehetőségek többsége egyébként ebből a TGC programból származik, ilyen például a tűzijáték is. Tehát az újdonságokhoz elsődlegesen a TGC tagok juthatnak hozzá. Azonban olyan ez mint a mozi világa. Lehet egy amerikai filmet, elsőnek csak egy amerikai moziban lehet megnézni, de előbb utóbb végig söpör az egész világon. Az exkluzív tárgyakkal és lehetőségekkel meglátásom szerint, ugyanez a helyzet. Előbb vagy utóbb de az átlag játékosok is – akik nem fizetnek semmiért – hozzá juthatnak majd ezek a dolgokhoz, mondjuk akár sárkánypénzért a Gnóbtól.

Én teljes mértékben megértem a Drakensang játék fejlesztőit és a cég koncepcióját is! Marketing szempontból egy ilyen klubnak a léte mindent megmagyaráz. Valahol ezzel a lépéssel a cég már 2012-ben is egy lépést tett afelé, hogy megteremtsen a fizetős játékosok között egyfajta presztízs helyzetet. Olyan ez mint a nagyobb cégeknél, márkáknál a pontgyűjtő programok mint amilyen például a MCDonald’s és a Shell Zrt. Magyarországon is bevezetett kártyája, de említhetném akár az Avon lehetőségeit is. Egy klubhoz való tartozás, mindig valamilyen lélektani folyamatot indít el, amely az adott cél eléréséhez való törekvést még inkább indukálja, s ez természetesen további szinte már gerillaszerű bevételeket eredményez a cégnek, amely a programot kitalálta.

Azt hiszem én megmaradok mezei játékosnak, s nem fogok irigykedni a TGC tagokra, ugyanakkor megköszönöm nekik azt, hogy léteznek és vannak, s nekem rentábilis játékélményt nyújtanak, nélkülük ugyanis ez nem jönne össze 😉

2 thoughts on “TOP Gamers Club avagy TOP Lamers Club?

  1. Visszajelzés: Igazi pénzből karakterfejlesztés? A pénz nem minden! | Bajkó Tamás - Drakensang

  2. Visszajelzés: Igazi pénzből karakterfejlesztés? A pénz nem minden! |

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..