Növeld az esélyed az arénában vagy farmolásnál, a nagy MOUSE buhera!

A cikket az előző napok gyötrelmei hozták ki belőlem. Készítettem egy videót, amely M1 solo hadműveletemről szólt. Ugyan sokaknak tetszett, de nem ez a lényeg, maga a videó nem nagy szám, mint ahogy a Youtube csatornámon levő videóim sem. Mivel tisztában vagyok saját értékrendemmel, pontosan tudom, hogy nem vagyok még azoknak a képességeknek, tudásnak sőt talán ízlésnek a birtokában, amelyek segítségével jó videót lehetne készíteni. De a kapcsolati tőkéim jók, azért relatív sokan kedvelnek itt, s volt olyan aki felajánlotta nekem az ízléses INTRO-k készítésének titkait 🙂

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=3-sJ2kDQ7g4]

A videóban jól látszik, hogy nagyon meggyűlt a bajom az egeremmel 🙁 Egy rossz szót nem szólhatok ugyan rá, hiszen egy olyan Logitech Mouse-ról van szó, amely már kb. 9 esztendős. Annak idején egy irodából hoztam el — persze engedéllyel — ahol dolgoztam, tehát számításom szerint 2 évvel idősebb mint a gépem 😉 A videózás alatt kb. 10 másodpercre egyszerűen felmondta a szolgálatot és kikapcsolt. Persze nekem sem kellett több mert 2x az asztalhoz csaptam és újra akcióba lendült. Ebből vágtam le a történetet, hogy vagy az USB HID kommunikációját megteremtő kábellel van a problémám, pl. kábelszakadás, vagy egészen egyszerűen a szeretett egerem kontakthibás lett. Elárulom a nagy titkot, hogy utóbbi volt a probléma, így hát szépen megforrasztottam és azóta már nem csinálja ezt velem. De ebben a blog cikkemben nem a forrasztás menetét szeretném veletek megosztani, hiszen ez nem egy elektrotechnikai blog, és amúgy sem érdekelne senkit. De akkor mit is?!Mielőtt folytatnám ezt a cikket, előre bocsátom, hogy azt itt leírtakért a számítógépeddel kapcsolatosan az égvilágon semmilyen FELELŐSSÉGET nem vállalok, értendő itt bármilyen anyagi jellegű kártérítés avagy, hogy csináljam már meg a gépedet mert az alaplapom felrobbant és stb. stb.

Természetesen a piros, dőlt betűkkel jelzett szövegem, csupán egy jogi blabla és azt a célt szolgálja, amit a repülőgép társaságok, vagy jegyértékesítő irodák is szoktak mondani: legalább 2 órával előbb legyél ott a repülőtéren és csekkolj be, mert egyébként semmilyen anyagi jellegű kártérítést nem vállalunk, arra az esetre ha a gép mégis előbb indulna.Nem mintha arra vállalnának, amikor később indul a rohadékja 6 órával 😉

Nyilván egy barom sincs, aki képes 2 órával becsekkolás előtt kimászni a repülőtérre. Legalábbis én sosem szoktam. De érthető, hogy a társaság védi magát, így a lentiekben leírt cikkemmel kapcsolatosan én is a fenti piros rész alapján védem magam 😉

Buheráld meg az egered, hajtsa végre a parancsaid gyorsabban, mint ahogyan azt eddig tette!

Fontos tudnod, hogy alapvetően az egered esetén mint parancs csak arról beszélhetünk, hogy megnyomod a rajta levő gombokat és a lényeg, hogy maga a számítógép erre milyen gyorsan reagál. Az alapvetően 125 Hz értéken ketyegő USB HID-on keresztüli kommunikációs érték, amelyet tipikusan a Microsoft Windows Vista, Windows 7-es és a régebbi XP rendszerek biztosítanak, valljuk be őszintén a mai világban, ahol az MMORPG fénykorát éli, a játékosok számára egyáltalán nem nyújt megfelelő gyorsaságot. Gondoltam magamban ha már fizikálisan megbuheráltam az egerem, akkor miért ne foglalkozhatnék vele egy kis szoftveres rásegítéssel is?! Ezért amit elméletben kigondoltam, rögtön a Google segítségével rá is kerestem. S persze, hogy volt találat, hiszen amit kiötlöttem, egyáltalán nem volt hülyeség.

Győződj meg a saját szemeddel róla, hogy a Te egered átlagosan, hogy működik. Biztos vagyok benne, hogy Te magad is a 125 Hz körüli értéket fogod látni.

Az alábbi linken keresztül, le tudod tölteni a Mouse Rate nevű programot, ami így önmagában csupán arra jó, hogy tényleg megállapítsd a tényállást, hogy 125 Hz-en működik -e a kommunikációja az egerednek a számítógépeddel, vagy ennél például magasabb értékkel bír mint, 250 Hz, 500 Hz és 1000 Hz?

KATT IDE

Ne aggódj nem vírusos (én voltam a kísérleti alany), semmi ilyen baromság nincs benne! A programnak jó hasznát fogod tudni venni, mert mindig láthatod milyen Hz-en is ketyeg a kommunikáció. Ennek gyorsasága nagyon fontos. Egy átlag irodista a 125 Hz-ről akár 1000 Hz-re felhúzott egér buherálásból sem fog érzékelni az égvilágon semmit a szövegszerkesztők aktatologató világában. De megint csak más a helyzet az olyan játékosok esetében akik előszeretettel töltik szabadidejüket, valamelyik multinacionális monstrum MMORPG paradicsomában, mint amilyen Te is vagy! Ebben a játékformában ugyanis az egérhasználat gyorsasága, úgy mint fordulás, vagy a szintén lételemet jelentő lövés (egér klikk) kritikus jelentőségű, még akkor is ha olyan nevetségesnek ható értékekről beszélhetünk mint 1Ms, 2Ms, 4Ms vagy 8Ms.

1000 Hz -es buherálás eredménye → az egérgomb megnyomása általi parancs a CPU által 1Ms -os reakcióidővel lesz feldolgozva. Erre állítottam be én a kicsikémet 😉

500 Hz -es beállítás eredménye → a CPU reakcióideje itt már 2Ms de a legtöbb játékosnak ez már azért elég szokott lenni!

250 Hz -es alkalmazás esetén → a CPU reakcióideje 4Ms-ra fog növekedni.

125 Hz -es az alapbeállítás amivel a Microsoft drága kényezteti a végfelhasználóit. Valószínűleg a Te rendszeredben is alapból ez van beállítva. Nos ebben az esetben a CPU reakcióideje 8Ms-os késleltetést fog jelenteni.

Mit kell tenned lépésről lépésre egészen pontosan?

  1. Először is INNEN le kell töltened a Driver Signature Enforcement Overrider nevű programot. Ez nagyon hasznos lesz számodra, hiszen csak ennek segítségével fogod tudni a későbbiekben az új beállítást megszüntetni, ha mégis úgy gondolnád ne ketyegjen a MOUSE-od magasabb értéken mint 125 Hz. Ezt a programot állítsd be Enable Test Mode -ra. A Disable Test Mode az a kikapcsolása, megszüntetése a beállításnak.
  2. Ebben a lépésben pedig töltsd le ezt a hidusbf.zip fájlt és annak tartalmát csomagold ki egy merevlemezeden levő erre a célra, általad kijelölt mappába. Nyugi ebben sincs vírus! Ha kicsomagoltad akkor nemes egyszerűséggel kattints a benne levő setup.exe fájlra.

Sose töröld ezt a könyvtárad mert erre a seup.exe-re mindig szükséged lesz. Tulajdonképpen ennek a programnak az elnevezése teljesen rossz, mert nem setup.exe lenne a megfelelő neve, hanem settings.exe, ugyanis ez a program semmilyen telepítést nem hajt végre, csupán egy új beállítást érvényesít. Ha csak a megfelelő .sys fájl cseréjét nem nevezem telepítésnek 😉 Értelemszerűen én ha elindítom akkor az alábbi képernyőfelvételnek megfelelő ablak fog látszódni.

usb-mouse-rate-adjuster-setup

A fenti képnek megfelelően az USB HID-ra rá kell klikkelni és a Filter On Device előtti jelölőnégyzetet ki kell pipálni. Értelemszerűen a legördülő menüből a megfelelő Hz értéket ki kell választani. Az opciókat a cikkben már említettem! Ha a Mouse Only jelölőnégyzet nem lenne alapértelmezetten kipipálva akkor azt mindenképpen meg kell tenni, nehogy már az alaplapot véletlenül túl terheljük. Ha ezekkel végeztél akkor Install Service gombot kell megnyomni.

3. lépés a végső beállítás, már nincs sok hátra!

Indítsd hát el újra ezt a Driver Signature Enforcement Overrider programot és határozd meg a szükséges rendszerfájlod útvonalát (path), amit az esetek túlnyomó részében C:\Windows\System32\Drivers\HIDUSBF.sys helyen célszerű tartani.

A cikkben leírt módosítások akkor fognak életbe lépni, hogyha újraindítod a számítógéped. Azonban mivel itt SYS fájlal történő módosítgatások vannak, teljesen mindegy, hogy a program mit ígér, hogy például a Disable Test Mode -ra visszaáll az eredeti állapot, Te mielőtt ügyködsz a rendszerfájlról mindenféleképpen csinálj egy biztonsági másolatot!!!!

Mivel PvP karakter vagyok, így én eme 1000 Hz-es beállítás plusz képességével szálltam újra harcba. Kipróbáltam magam újra 1v1-ben és 3v3-ban is.

Előnyök, amiket tapasztaltam akár a PvP harcok, akár farmolások közepette:

  • Sokkal fürgébb fordulás
  • Úgy érzem nőtt a precizitásom, amikor PvP-n lövöm az ellenfelet. Többször előfordult velem ugyanis, hogy célt tévesztettem, mert az egér mégis máshova vitt, mint ahova az agyam parancsolta volna neki!
  • Eddig sokszor sírtam amiatt, hogy a teleportálás gombra PvP harcok közepette nem igazán akar a DSO csinálni semmit. Oda ugrott hozzám egy sárkányharcos, mondjuk az erősebb fajtából és csak csépelt és csépelt, s pedig nem használt bénítást, mert csak ütött, de a teleportálás funkcióra semmi reakció nem volt. Mai nap egy segédmágussal 1v1-tem (rendszer általi random alapú összekapcsolás volt), s érdekes módon érzékelte a DSO, hogy ráklikkeltem arra a nyomorult teleportálás gombra 😉 Lehet a 7Ms-al gyorsabb reakció idő teszi mindezt? 🙂

 

A cikkem vége már nem Nektek szól, inkább csak Bigpoint-nak üzenem, illetve osztom meg vele, az egyik édes álmomat 😉

Egyszer írtam egy lelkes cikket Csillagarany esemény és körmágus karakterem állapota címmel. Meg is osztottam benne azt a szép kis fotót a Razer mouse-ról, ami egy ajándék volt, amit a drágalátos szerencsés megkaphatott. Amellett persze, hogy tudom álmodik a nyomor, s alapjáraton nem vagyok naiv lélek, no meg azt a klisét is ismerem, hogy Álmodozás az élet megrontója.de igazán küldhetnétek Btamás karakterem számára egy ilyen egerecskét, vagy várjatok csak, mutatok egy szintén másik szép egerecskét amit tudtok nekem küldeni, ha profik vagytok a PR-ban.

Razer-Naga-650x393Ez a Razer Naga szép kis darab és bár szakmailag annyira nem néztem utána, de állítólag a 2015-ös év legjobb MMORPG játékokra szánt egerecskéje. Láthatjátok ez is Razer, szóval még a hagyományt sem kellene megtörnötök, ha ezt küldenétek nekem 😉

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..