Mit érdemes tenned release frissítés vagy karbantartás után?

Egyáltalán nem lehetséges 100% megígérni, hogyha a cikkben leírtakat végig csinálod, akkor az megfogja oldani a problémád. Csupán azokat a problémákat fogja tudni orvosolni, amelyeket a Te kliensed okoz. Központi szerver problémákra, mint amilyen a mai nap is fent áll — NPC Bug  — sajnos gyógyír nincs, maximum több fizetés a fejlesztőknek!

bug_PNG4000

Fontos tudnod erről a játékról, hogy akár kliens programmal játszol, akár webböngészőn keresztül, valamilyen szinten cache mindenféleképpen letárolódik a rendszereden. Amikor egy – egy frissítés, vagy karbantartás van, akkor érdemes a cache fájlokat és könyvtárakat szépen letörölni!A DSO kliens programjának elérhetősége, az úgynevezett path:

Users > AppData > Local > Temp> DSOClient 

Karbantartások és frissítések után ezt érdemes letörölnöd. De adok Neked egy jó tippet, akármilyen Windows operációs rendszert is használj. Ebben a könyvtárban nagyon sok fájl van. Igazából nem a méretűk nagy, hanem a fájlok száma az óriási. A több fájlal való munka egy processzort sokkal jobban letud terhelni mint pár darab, de méretben akár több gbyte-os fájlokkal való operációk. Ezért én azt javaslom, hogy eszedbe ne jusson ezt a cache tartalmat csakúgy például a Windows Intézővel vagy Total Commander-el, stb. letörölni. Könnyen kifagyhat a rendszered! Inkább indítsd újra a számítógépet, csökkentett parancsorientált üzemmódba és a cd régi közismert DOS parancs segítségével szépen lépj be a fenti pirossal jelzett helyre majd azon belül írd be; del *.* és a számítógép ráfog kérdezni, hogy biztosan törölni akarod? Erre válaszolj IGEN-el. Nagyon figyelj oda viszont, hogy tényleg a fenti megfelelő helyre lépj be, mert ha fontos dolgokat törölsz le akkor az abból eredő hülyeségedért én nem vállalok semmilyen felelősséget. Eme jó kis parancs segítségével az összes ott levő fájlt 20 mp alatt le fogod tudni törölni. Ha Windows rendszeren belül normál üzemmódban csinálnád ugyanezt, még 20 perc sem lenne elég.

Ha ezt a lépést megteszed akkor eleinte a játék sokkal lassabban fog működni, mint ahogyan azt megszokhattad. Ez viszont azért van, mert ebben a DSOClient könyvtárban kaptak helyet azok a fájlok is amelyek a fontosabb játékadatokat tartalmazzák. A játék használatához kliens esetén is legalább 55 mbyte nagyságú adatot le kell töltened, egyébként nem fogsz tudni bejelentkezni. Az optimális letöltés az 800 mbyte körül lenne de végig várni azt szerintem felesleges. A cache ürítés egyik rákfenéje, hogy bizony a játék mindent el fog felejteni amit beállítottál rajta, ezért a játék Beállítások részébe állíts vissza mindent olyanra, ahogy megszoktad. Egy érdekes jelenségre hívom fel a figyelmed! Voltaképpen azért is írom ezt a cikket mert ezt a fontos lépést én magam is mindig elfelejtem, utána meg bosszankodom, hogy ez a játék mennyire szaggat és LAG jelenséget imitál, aminek persze szakmailag az égvilágon semmi köze nincs a LAG-hoz.

dso-beallitasok

Az érdekes jelenség amire gondolok az az, hogy karbantartások, frissítések, cache törlések után ennél a beállítások résznél a grafikai beállítások is visszaállítódnak az alapértelmezett értékekre, amely mindegyik esetén be. Megmondom őszintén túl sok értelmét én ennek nem látom 🙁 Lehet, hogy az én szememmel van a gond én nem tudom, de amikor alapértelmezett beállításon van a játék én az égvilágon semmivel jobb grafikai élményt nem kapok. Viszont a gép szaggat és olyan tetű tőle, hogy mindig azt hiszem LAG-ról van szó, holott nem! Amikor átkapcsolom ki beállításra akkor érdekes módon a játék tetű lassúsága megszűnik, és még egy olyan tré géppel is élvezhető mint amilyen az enyém (2007-es architektúra).

Sokszor különböző böngésző problémák esetén, így a játékkal kapcsolatosan is sokat segíthet a webböngésződ cache tartalmának letörlése is.

Mozilla Firefox sokak kedvence, talán nem véletlenül

about:preferences

Ebben az esetben ha Firefox -od van nem kell mást tenned, mint a címsorba (tudod ahova az URL-t írod be, weboldal cím, nem Google!!!) a fenti pirossal szedett parancsot beírod és ütsz egy ENTER billentyűt. Hatására az alábbi képnek megfelelő fog Téged fogadni, főleg ha rákattintasz a Speciális (Advanced) funkcióra.

firefox-beallitasok

A törlés most már üríti is a cache tartalmat. Amúgy szerintem már eleve totál marhaság egyáltalán engedni a böngésző számára, hogy bármit is cache-ben letároljon. Oké, kényelmes lehet, hogy nem kell begépelnie senkinek a felhasználói nevét, meg a jelszavát soha a cache miatt, de ez a kényelem előbb utóbb odavezet, hogy szépen elfelejted a jelszavad, utána pedig az jön, hogy egy hacker ellopta a karidat 😉 No ezt csak azért mondom mert aki cache-t használ annak az email hozzáférése is automatikus azaz nem kell jelszót begépelnie!

Sokak szerint ez a cikk talán úgy lenne teljes, ha adnék egy teljes értékű tutorial-t az összes többi webböngésző cache törlésével kapcsolatosan is. Nos, meglehet kissé diszkriminatív vagyok a webböngészőkkel, de úgy vagyok vele, a Google Chrome elmehet a sunyiba a mögöttes, alantas ÁSZF alkalmazásával (TOS), az Internet Explorer webböngészővel kapcsolatosan meg úgy gondolom, hogyha már egy operációs rendszerbe integrált webböngészőről van szó, akkor elvárható lenne tőle, hogy a legmegbízhatóbb és a leggyorsabb legyen, mint amilyen például GNU/Linux OS alatt, X-Window / KDE GUI felülete alatt levő Konqueror webböngésző is. Ezzel szemben az Internet Explorer okozza a legtöbb rendszerösszeomlást, illetve az egyik leggyötrelmesebb, leglassabb webböngésző ami csak létezik a világon. Éppen ezért más piacképes webböngésző nem is igazán maradt.

Ha a webböngésző PR-ját nézzük akkor a Mozilla Firefox és az Internet Explorer van legjobban belepréselve a köztudatba. Ennek egy érdekes háttértörténete van. Sokan akik játszotok a DSO világában, talán még túl fiatalok vagytok és nem is tudjátok, ezért elmesélem. A Mozilla egy ingyenes webböngészőt fejlesztő projekt, amely a Firefox nevet kapta, ugyanakkor gyökerei az őskorban levő, fizetős Netscape Navigátor néven működő webböngészőhöz vezethetők vissza. Abban az időben Magyarországon amikor még a Compfair, Ifabo vagy éppenséggel az Internet Galaxis még nagy slágernek számított akkor ez a Netscape Navigator olyan 12,000 Ft+ÁFA áron volt beszerezhető. Nem igazán nyitották ki az emberek a pénztárcájukat, ezért különösen itt az egykori keleti blokád területén haldoklott jelentősen. Ezt a haldoklást fejelte meg akkor a kedves Microsoft, globálisan az egész világon, de Magyarországon mindenféleképpen a Microsoft Magyarország Kft.  azzal, hogy az Internet Galaxison az embereknek ingyen osztogatta saját webböngészőjét. Érthető módon a 12,000 Ft+ÁFA ár ellenében ezt az ingyenes lehetőséget úgy vitték mint a cukrot… sok hülye, no de mind1, mert ezzel a dumával egy egész világot támadnék 😉 A Netscape felhagyott eme üzleti törekvéseivel és utána helyébe lépett a Mozilla, mégpedig úgy, hogy a Netscape a böngésző forráskódját nyílttá tette, és a Mozilla projekthez számtalan fejlesztő “ingyenes programozó” csatlakozott. Hasonlít ez a filozófia a Google Inc. által alkalmazotthoz is, hiszen a Google Lab jórészt ingyen dolgozó programozók ezreivel tartatja el magát, méghozzá egész ügyesen!

Egy általam felfedezett hibája a DSO kliensnek: amely sokakat őrületbe kergethet. Mégpedig az, hogy sajnos a programozók nem mellékeltek hibakódot arra az esetre, ha valaki úgy próbálna meg bejelentkezni, hogy véletlenül elgépeli a felhasználói nevét. Például ha a felhasználói neved, kisokoska, de véletlenül Te kisokoka nevet írsz be, akkor ügye ezt az egy karakter különbséget, nem biztos, hogy kapásból észre fogod venni, s aztán írsz a fórumra, hogy basszus nem hiszem el, próbálok bejelentkezni, de nem csinál semmit, olyan mintha rá sem kattintottam volna a bejelentkezésre… az esetek többségében ez ezért van! Ha lenne hibakód, dialógus akkor nem lenne ez fejfájása senkinek.

Hát ennyi volt a mese mára, zárult Misi Móka tára 😉

One thought on “Mit érdemes tenned release frissítés vagy karbantartás után?

  1. Visszajelzés: Újabb bónuszkód, benne egy elmés újítással | Bajkó Tamás – Drakensang

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..