Bigpoint és az Instagram

A Bigpoint GmbH marketing jellegű törekvéseit a Drakensang Online nevű játékon keresztül szeretném egy kicsit elemezgetni. Akik régebb óta olvasgatják a blogomat, pontosan tudják, hogy a marketing, online marketing nevű cikkeknek külön témakategóriája is van. Ezeket a témákat sok esetben átfedésbe is helyeztem a különböző pszichológiai aspektusokból történő megközelítésekkel is. Az üzleti élet ugyanis nem lehet meg a marketing nélkül, ennek pedig szerves része azért a pszichológia is.

Jelen cikkemben kizárólag a Drakensang, Instagram körüli törekvéseinek lényegéről szeretnék kicsit filózni. Nem véletlen az utalásom a filozófia irányába, hiszen ezek a gondolatok nem a Bigpoint GmbH hivatalos állásfoglalását jelentik. Azt, hogy mit és miért tesznek, az úgyis az Ő saját üzleti titkuk kell, hogy legyen.

A cég játékkal kapcsolatos hivatalos Instagram oldala kényelmesen elérhető  https://www.instagram.com/drakensangonline_official/ oldalon bárki számára. A játékban szereplő karakteremmel én magam is megtalálható vagyok ebben a bizonyos képmegosztó rendszerben, a játékról készített fotóimat megtalálhatod a Drakensang Képtár oldalon. Természetesen nem azért döntöttem úgy, hogy megjelenek az Instagramon, merthogy annyira majmolnám a DSO menedzsmentjét. Régebben is használtam képmegosztót, de tény és való, hogy ezt a fajtát kényelmesebbnek tartom.Vajon miért éri meg a játékfejlesztő óriásnak az Instagramon levő aktivitása?!

A legegyszerűbb azt megmagyarázni, hogy én miért vagyok ott jelen. Egészen egyszerűen engem a hobbi jelleg köt oda, üzleti érdekeltségem a képek megosztásában nincs, és sok nem is lehet. Ha már üzleti érdekeltségekről beszélünk, akkor ez inkább a játékfejlesztő óriásra kell, hogy igaz legyen. A napokban azon gondolkodtam el, hogy vajon miért éri meg ez a fajta aktivitás a cégnek, s hogyan próbál saját maga számára ezekből előnyöket kovácsolni? Találgatni lehet… például csak presztizs miatt akarják? Egy olyan nagy cég mint a Bigpoint, mi az, hogy a Drakensang Online -al nincs jelen egy egyre inkább dinamikusabban fejlődő és annak egyszerűsége miatt, szinte már mániává váló, mobil applikációval rendelkező Instagramon? Vagy pedig, aminek üzleti szempontból sokkal nagyobb jelentősége kellene, hogy legyen számukra, azaz, hogy azért vannak jelen mert az Instagram kommunikációs tengeréből ők is szeretnének kiszedni maguknak egy darabot, azaz szeretnének ők is beleharapni abba a bizonyos almába? 🙂

A jelenlegi állapotban az Instagram fial a Bigpoint-nak, vagy fordítva?

Szerintem ez a kérdésfelvetés nagyon is jogos! Ismeretes, hogy nem nagyon van üzleti nyereség befektetés nélkül. Meggyőződésem, hogy a Bigpoint jelenleg most pont ebben a befektetési szakaszban van. Az aktuális állapot szerint az figyelhető meg, hogy bizony a Bigpoint fial az Instagramnak. A cég érdeke, hogy egy bizonyos idő elteltével ez a balansz megforduljon, s az Ő oldalára dőljön. Mi az igazi kézzel fogható bizonyíték, hogy egyelőre a Bigpoint ad az Instagramnak? Nem kevés munkája volt – értsd: pénzbefektetése – a Bigpoint-nak, hogy a saját Facebook-on levő üzleti, rajongói oldalát benépesítse, s lehetőleg minél aktívabban is tartsa. Ez a folyamat nem ment magától. Az emberiség nem az a fajta aki csakúgy magától csinálna bármit is. Valamilyen motiváció kell, aztán ha az megvan, persze a birkaelv alapján már megindítható a lavina. Rengeteg reklámra kellett a Bigpoint-nak ahhoz befizetnie a Facebook rendszerébe, hogy ezt a bizonyos jelenlegi 293.000 körüli like-ot begyűjtse.

Szóval mit adományoz az Instagramnak?!

Jelen pillanatban ezt a bizonyos elsődleges Facebook-os kommunikációs forrását, amely a saját befektetett tőkéjének eredménye.

A fenti kép jól szemléltet egy kommunikációs folyamatot, amely a Drakensang Online hivatalos Facebook oldalán a cikk írását megelőző 19 órában ment végbe, s amihez hasonlók az elmúlt napokban, hetekben szintén felfedezhetőek voltak. A tényállás tehát az, hogy egyelőre a Bigpoint hajtja a sereget az Instagram felé!

Megfordulhat ez a mérleg?! A megoldás vélhetően a #hashtag kommunikációban van!

Napjainkban mindenféle posztjával, médiában levő megnyilvánulásával a Bigpoint azt a folyamatot szorgalmazza, hogy az Instagram profilját kövessék le, illetve a követőket igyekszik rávenni arra, hogy szintén a cég által is gyakorolt #hashtag szerű kommunikációt alkalmazza. Ezzel a bizonyos #hashtag párbeszéddel kíván saját magának már valóban új potenciális érdeklődőket szerezni, akik eddig esetleg még nem is hallottak a Drakensang Online játékról, csupán az érdeklődés van meg bennük például a többfelhasználós szerepjátékok irányába, amit a cég mint #multiplayer frappáns #hashtag-el illet. Ügyesen alkalmazza a cég az aktivitás irányába mutató motivációt is, hiszen a saját maga által felépített Facebook-os táborát, ezekre a bizonyos emberi korlátok átlépésére való serkentéshez (értsd: aktivitás azaz a játékos ne legyen lusta és kezdje el a céget követni Instagramon)  különböző jutalmakat, sorsolás elvű megoldásokat alkalmaz.

Az emberi korlátokról, kicsit bővebben

Kevés az olyan cég amely a világnak képes bebizonyítani azt, hogy kitalált valamit, amivel az embereket megtudja mozgatni, s átlendíti őket ezen a bizonyos emberi korlátokon. Ez ugyanis egy pszichológiai gát. A hétköznapi életben, például az emberek nagyon nehezen vehetők rá bármire is, amelyhez nem fűződik esetlegesen valamilyen elemi érdekük.

Mi lesz a Bigpoint, Instagramon levő törekvéseinek, százalékos sikerességi mutatója?

Azt már említettem, hogy saját pénzéből felépített kis táborát adja / adta oda a Bigpoint az Instagramnak. De mindezt miért is tette? Azért mert az Ő követőitől, igenis aktivitást vár, s azt, hogy tegyenek eleget ennek az okos elvre alapozott #hashtag kommunikációnak. Minél nagyobb százalékban tesznek eleget ennek a kérésnek, annál nagyobb a cég esélye arra, hogy az Instagram segítségével potenciálisan új játékosokra bukkanjon, s végre megforduljon a kerék, s az Insatgram kezdjen el fialni a Bigpointnak.

Mi adhat okot az esetleges szkepticizmusra?

Mindig azt mondom, hogy az életben a megoldásokat próbáljuk keresni, tehát arra adjuk meg a választ, hogy mi miért sikerülhet, ne pedig arra, hogy mi miért ne! Nem óhajtok itt papolni, de az emberek nagy részének sajnos az energiája pont erre megy el, s ettől válnak improduktívakká. A megalapozott szkepticizmus mutatói lehetnek azok, amikor a Facebook-on a cég megosztása után a játékosok úgy reagálnak, hogy jó jó de nincs Instagramom, nem fogom feltelepíteni azt a sz…-t. Megfigyeltem egyébként ehhez hasonló reakciókat, mind a magyar berkekben, mind külföldiek esetén. Azonban statisztikailag ezek száma nem éri el azt a kritikus értéket, ami alapján azt kellene feltételeznünk, hogy nem fogja a többség a céget megkeresni Instagramon. Az egyedüli vészjósló jelek inkább a hivatalos Drakensang Instagram oldal azon követői akiknek ha megnézzük a profilját akkor vagy eleve zárt, vagy pedig egyáltalán semmilyen aktivitás nincs rajtuk, az Instagramot nem használják semmire. Nos ezek lesznek azok a játékosok, amelyek nem fogják beváltani a Bigpoint marketing reményeit 😀 Ezen játékosokról ugyanis látszik, hogy azért követték le a cég oldalát az Instagramon, merthogy a már meglévő Facebook-os forrásból értesültek például egy bónuszkódról, vagy bármilyen sorsolás alapú nyeremény lehetőségről. A sikert, vagy a kudarcot marketing területen ezen felhasználók száma / aránya fogja megmutatni.

A kommunikációban a lényeg!

Aktivitást fenntartani csak is kommunikációval lehetséges. Egyébként ebből is látszik, hogy a Bigpoint nem magyar cég, mert a legtöbb magyar cég – tisztelet persze a kivételnek – de marketing területen annyira gyerekcipőben jár, hogy sem a Facebook, sem a Twitter, sem az Instagram, egyetlen egy szolgáltatását sem tudják semmire használni, mert a magyar cégek jó részének a kommunikációja kifullad abban, hogy az egyik szolgáltatásuk reklámlinkjét megosztják aztán csókolom 🙂

Saját szubjektív megjegyzésem: nagyon kíváncsi leszek, hogy a Bigpoint meddig lesz kitartó a világot megváltó Instagram-os törekvéseivel, mert például a DSO Twitch-el kb. annyira leálltak mint én a Youtube-os megosztásaimmal 😉 Bízom benne, hogy mielőtt belefogtak ebbe a projektbe a cég – játékos közötti kommunikáció területén, azért  a stratégiai menedzsmentjük egy SWOT analízist lezavart.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..