AOC monitor: „auto adjust please wait”

Gondoltam erről a hibaüzenetről összeütök egy rövidebb cikket. Nem kapcsolható kifejezetten a Drakensang Online játékhoz, vagy egyéb más online szerepjátékhoz, amelyekről itt a blogomban írni szoktam. Ez inkább egy hardver jellegű hiba és az AOC monitorok tipikus hibája.

Persze nem magát az AOC monitorokat szeretném leírni. Végül is jó szolgálatot tett nekem. Valamikor még 2008-ban vásároltam ezt az LCD monitort. Szerettem mert kifejezetten multimédia kivitelezés volt, tehát beépített minőségi hangszórókkal. Imádom a helytakarékos megoldásokat az íróasztalomon 😛

Ahogy a cikk címében is olvasható, az újabb időkben már állandóan előjött ez a bizonyos figyelmeztető / hibaüzenet: auto adjust please wait. A jelenség a monitor vibrálásával jár, és a képernyő közepére egy ilyen szürke keretbe rakja ki ezt az üzenetet. Ha rendeltetésszerűen működött volna az üzenet nem is lett volna ezzel semmi baj. Ez a funkció az AOC monitoroknál ugyanis arra való, hogy a megfelelő módosítást elvégzi a képernyőn, illetve szinkronizálást hajt végre a grafikus kártya és a monitor között.Az én kálváriám pontosan azzal kezdődött, hogy másodpercenként újra és újra felvillant ez a bizonyos üzenet. Érdekes jelenség volt, hogy amikor az LCD monitor auto” gombját nyomva tartottam arra az időre megszűnt létezni ez az üzenet. Igen ám, de igen kényelmetlen, úgy használni egy számítógépet, hogy az egyik kezed foglalt mert az állandóan azon a bizonyos gombon csüng 😛 Mihelyst levettem róla az ujjam a hibaüzenet újra visszajött. Véletlenszerű jelenség volt… Voltak napok amikor jó pár órára egészen egyszerűen megunta és nem jelent meg 🙂 Próbáltam tanulmányozni az esetet, hogy mi a manó is válthatja ki ezt az állandó idegtépő jelenséget. Első neki futásra abban gondoltam, hogy BIOS szinten átnézem a lehetőségeket, s próbálom az AOC monitorom életéből ezt valahogy kiiktatni. Álom édes álom, ha ez ilyen egyszerű is lenne… Gugliztam minden felé, s tapasztaltam, hogy nagyon sok más AOC monitor használónak is ez az üzenet előjön, s tulajdonképpen mindenki érdeklődött a megoldás iránt.

Nos a megoldást én sem tudom tálalni Neked, de le tudom vezetni a lehetséges hibákat!

  1. A hiba a kábelben van?!

Mindenekelőtt, mielőtt bármilyen pénzkidobásra szánnád el magad, vagy esetleg az online játékfejlesztőket szidnád tudatlanságod végett, teszteld le a grafikus kártyád és monitorodat összekötő kábelt. Kérj költsön szomszédtól, vagy bárkitől egy VGA kábelt és nézd meg változik -e a helyzet. Ha változik akkor Neked nagyon nagy mázlid van, mert ez az azt jelenti, hogy a kábeledben volt a hiba, amit egész olcsón megúszhatsz. Azt hiszem már akár 950 forintért is be lehet szerezni egy ilyen kábelt.

2. Lehet a hiba a grafikus kártyádban van?!

Nos ez a legborzasztóbb helyzet. Mert amíg egy AOC monitort, akár 19” változatban is betudsz szerezni potom 7 ezer forintért (persze használt állapotban), addig egy jó minőségű grafikus kártya, amivel azért a modernebb böngészős játékok is nagyon jó élményt nyújtanak, kicsit már húzósabb, úgy saccolom, hogy a duplája minimum (igaz az zsír új). Mivel a grafikus kártya cseréje kicsit macerásabb számítógép szereléstől idegenkedőknek, ezért azt javaslom, ez a második ellenőrzési pont legyen az utolsó.

3. Sanszos ám, hogy az AOC monitorod kipurcant!

Javaslom, hogy az 1. pont próbálkozása után, másodikként inkább ezzel a harmadik ponttal próbálkozz és valahogy szerezz be egy cseremonitort. Azt hiszem, hogy egy 30 perces teszt erejéig bárki szívesen ad kölcsön. Velem is így volt 😀 Az én esetemben határozottan felmondta a szolgálatot a monitorom, szóval nálam kukajárat lett. Ugyan szeretem az LCD monitorokat, de momentán még 9 ezer forintot sem volt kedvem rákölteni, így egy régebbi Samsung monitort izzítottam be. Igaz kicsit több helyet foglal, de jól elvagyok vele, tudok dolgozni, s nem mászik az idegeimre ez a hülye hibaüzenet 😛

Azért így visszagondolva 9 év ide vagy oda, amíg ügye hűségesen szolgált az AOC monitorom, a kedves gyártót itt kívánom elküldeni melegebb éghajlatra! Mi a fenének kellett ezt az auto config programot belerakni?! S a röhej az volt az egészben, hogy a menüben lehetőség lett volna az auto adjust-ot off-ra állítani, amit meg is tettem, de ahogy átállítottam off-ra, már vissza is kapcsolta on-ra. Valahogy nagyon nem szeretem amikor egy masina megpróbál helyettem gondolkodni, s eldönteni, hogy nekem mi a jó, miközben meg egy orbitális marhaságot csinál, mert saját magát kergeti végtelen ciklusba.

Akkor egy kis reklám ennek a szutyoknak, amely csupán 9 évig bírta 😉

Egyébként egészen pontosan arról az AOC monitor típusról beszélek, aminek a képét bele is illesztettem ide a cikkembe. A típus pontos megnevezése: AOC 916SWa. Álláspontom szerint teljesen felesleges szervizbe vinni. Persze mindent meglehet csinálni, de ha még egy korrekt helyen a bevizsgálás ingyenes is, a javítása tuti meghaladná egy vadi új boltból szerzett változat árát. No meg azért a szervizek sokszor zsiványkodni is szoktam, mert mikor hoznád el a monitorod, akkor szembesülsz vele, hogy ja a bevizsgálás csak akkor lett volna ingyen, ha megbízlak titeket a javítással is?! 😀 Tapasztalatból tudom, mert dolgoztam egyszer nyáron egy ilyen tré helyen 😛 Persze nekem lehet, hogy megcsinálnák, de az a fajta vagyok aki nem szokott szívességet kérni!

Merre, tovább mi lesz majd egyszer a választásom?!

Nyilván az idők végezetéig nem fogok vegetálni ezen a régi Samsung monitoron. Bár a szemem már kezd visszaszokni az eddig 9 év alatt megszokott szélesvásznú kivitelről. De az MMORPG játékok azért sokkal jobban mutatnak az újabb fajta monitorokon. Hát most csemegézek a kínálatban. Nem fogom elsietni. Az IT világában mindennek megy lefelé az ára. Igaz ennek az AOC 916SWa-nak nem nagyon akar! Ezt csak érdekességként közlöm, de 2008-ban 27.000 forintot adtam ki érte és most például az Edigital HU kínálatában 24.900 Ft. Szóval 9 év alatt kemény 2 ezer forinttal lett olcsóbb. Még egyszer tuti, hogy ezt a monitort nem fogom megvenni, főleg nem ennyi pénzért!

Azért ez a Samsung U28E590D még tetszik nagyon! Sokáig a legjobb monitornak tartották, ha már egyszer online játékokról beszélünk 😀 Ilyen szép méretben már az sem hátrány ha egyben TV-nek is lehet használni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..