A klán megválasztásának szempontjai

Ezen a szent reggelen csemetémmel együtt nagyban kedvenc reggelim fogyasztottam, mondjuk nem mintha ez bárkit érdekelne, de azért elmondom, hogy egy fincsi mexikói Huevos rancheros -t, s talán egy nem éppen hozzá illő, de a fülledt meleg nyári reggelen, igencsak jóleső Long Islandi jeges teával, miközben barangoltam egy kicsit a Drakensang Online -ban. Ekkor szembesültem azzal a ténnyel, hogy nincs klánom!

Nem mintha lelkileg ez annyira megviselt volna, hiszen nem igazán ragaszkodtam egyelőre egy klánhoz, gondoltam majd ha népesebb lesz ez a blog, akkor alakítunk egyet közösen. Ismeretes azonban, hogy a farmolás a mindenem, s nem egészen egy hónappal ezelőtt, talán épp Silfmoor területén mikor szokásos likvidálási gyakorlatom végeztem, összefutottam egy alakkal, karakterrel. Őszintén megmondom nem emlékszem már a nick nevére, s nem is érdekel, de a HUNterror klánnak egy olyan jogosultsággal rendelkező alanya lehetett, akinek privilégiuma volt, bárkit felvenni a klánba. Nem akartam csatlakozni én sehova, ezért nem is küldtem felé ilyen kérést, de Ő küldött mégis egy klán invitálást. Gondoltam miért is ne, ha már ennyire akarja . . .

silfmoor

Persze hozzá kell tennem, s ezt fontos tudatnom az olvasóimmal, hogy előtte legalább 20 percet csoportban farmoltunk, s direkt felhívtam rá a figyelmét, hogy nem szeretnék tapasztalatot kapni, s mivel karakterem 28-as szinten volt, Silfmoor területén a 23-as szintű szörnyektől ügye rendszeresen folyt volna rám a TP, s a csoportban pedig egy olyan valaki sem volt, aki 5 szintnél magasabb lett volna nálam, ezért direkt kértem, hogy a kedvemért senki se ölje a 23-as szörnyeket. Kérésem elfogadták, s eleinte kérdeztek, hogy de miért, hiszen a TP-ban a lényeg, stb. blabla. A lényeg, hogy kérésem meghallgatott, s ezt én úgy nyugtáztam, hogy elfogadják a játékban eme habitusomat, hogy szeretem az eszközeim, tárgyaim, fegyvereim jóval a jelenlegi szintem felé fejleszteni, s megértik én miért térek el az átlagtól, s miért nincs TP mániám (persze lesz majd nekem is TP mániám, ha már a megfelelő PvP rangot elértem, amit szeretnék, de ez legyen már az én dolgom, stratégiám valamint az, hogy ezt milyen ütemben érem el).A nagy cécó úgy kezdődött, hogy a klánmesterek betudják állítani, hogy milyen üzeneteket sugározzanak ki . . . Nos minden egyes bejelentkezésemkor, szinte már spam szerűen megkaptam a rövid, lényegre törő utasítást: Fejlődj!. Már eleve az, hogy utasítgatnak nem éppen demokratikus alapokra vall, hiszen a törvényes kereteken belül, ügye az életben is mindenki azt tesz amit csak akar. Nos szóval ezen a reggelen már tapasztaltam, hogy szépen, angolosan kiraktak a klánból. Még egyszer mondom, nekem nincs ellenemre, hiszen valójában nem is én akartam jelentkezni a HUNterror klánba, s most hogy egy kicsit utána néztem a Drakensang hivatalos fórumán levő, legális önreklámozásuknak, már látom, hogy 2012 óta aktívan kampányolnak, hogy az emberek csatlakozzanak, mondhatni ész nélkül mindenkit felvesznek. 2012 környékén egy klán limitje azt hiszem 50 fő volt, s nem is tudom, hogy ez az érték jelenleg megváltozott -e.

Azt hiszem innen kezdődik a cikkem lényege, amelyben manifesztálódni fog, hogy miért is került ez az iromány a pszichológia témakörébe. Lehet egy klán limit akár 50 vagy 100 főre korlátozott is, mindenképpen a klánvezér feladata kell, hogy legyen, hogy a legoptimálisabban kihasználja a rendelkezésre álló helyet, ugyanakkor figyelembe véve az alapvető emberi pszichológiát, amelynek használata a marketing egyik legjobb motorja, valamint az alapvető erkölcsi normáknak megfelelő etikai viselkedést a klántagokkal szemben. Nagyon nem jó ha bárkiben tüske marad egy klánnal szemben, hiszen a Drakensang világán belül minden egyes klán egy – egy apróbb márkát is jelent egyben. Egy – egy tüske pedig, mentálisan nagyon könnyen le tud írni egy márkát. Persze azt én is tudom, hogy a negatív reklám is reklám, de talán a pozitív dolgok sokkal inkább előrébb lendítik a célokat, s magát a közösséget is.

Egy klánhoz való csatlakozás, mindig kétélű dolog, s figyelmet, jövőbe látási képességet követel, mind a klánvezér, mind a csatlakozó leendő klántag részéről. Bevallom amikor ráhagytam a klánvezérre, vagy tisztre, vagy tudom is én kire a dolgot, hogy na jól van elfogadom az invitálást, akkor jómagam is lusta voltam, s egyáltalán nem fordítottam rá kellő figyelmet. Igaz bennem nincs is lelki tüske amiért kikerültem ebből a klánból, ez a cikk tehát nem azért íródott, hogy sértődöttségből lehúzza a HUNterror klánt, hanem inkább azért, hogy értékes bölcseletet nyerjünk belőle mindannyian, hogy egy klán menedzseléséhez is bizony stratégiára, előrelátásra van szükség.

A klánválasztás szempontjai tehát, ha hosszabb távra szeretnél bekerülni egy Neked megtetsző klánba (kínálat Grimmag szerveren, Werian szerveren, Agathon USA szerverén, Balor szerveren, Heredur szerver, Tegan USA szerver) akkor azok a következők alapján foglalhatók össze:

  • Ha kapsz egy klán invitálást csakúgy, előzetes ismeretség nélkül valakitől, akkor nem kell feltétlen rögtön azt elfogadnod. Nézz utána a klánnak, pl. valamelyik fórumon, hiszen a nép visszhangja minden kommunikációs csatornát autentikus jelleggel ruház fel.
  • Tudakold meg, hogy mi a klán célja, milyen a társaság összetétele. Ha például a klánt eleve azért hozták létre, mert a különböző events – események kihívásain szeretnének kollektív fellépéssel megfelelni, de a Te karaktered tapasztalati szintje nem egyezik meg a klántagok karakter szintjével, s a Te játék szokásaid teljesen mások, mint a klántagok szokásai, pl. Te olyan vagy mint én (Btamás körmágus) azaz szeretsz időt tölteni inkább a fegyvereid fejlesztésével, s a tapasztalati talentumod direkt visszatartod akkor feltehetően nem leszel hosszú életű úgysem a klánban, s szépen angolosan ki fognak dobni. Ilyen esetben tehát teljesen felesleges a csatlakozás.
  • A klán lényege, hogy rendszeresen lehessen belőlük értékes csoportokat képezni. Például vannak kisebb tapasztalati talentummal rendelkező karakterek akik szeretnek kifejezetten nagyobbakkal elmenni farmolni. Sok beképzelt 40-es vagy 45-ös karakter az ilyen játékosokat kullancsoknak, élősködőknek nézik, de szerintem pusztán stratégák, semmi több. Tehát ha arról kapsz információt, hogy ugyan sokan vannak a klánban de szinte mindig, mindenki offline van, akkor sem igazán érdemes oda belépni.

A cikk írásának ideje alatt már ezen stratégia mentén választottam is magamnak egy klánt, neve Ragadozók. Úgy esett rá a választásom, hogy ismerek egy leányzót aki Szökedémon néven játszik. Jelenleg 27-es tapasztalati szinttel rendelkezik, már több hónapja ezen a szinten van, csakúgy ahogy én meg a 28-as szintemen.

ragadozok

Meglestem melyik klánban van, s gondoltam ha Őt nem dobják ki eme habitusa miatt akkor engem sem fognak. A végén kiderült, hogy a klán is az övé, lehet ettől olyan biztos ott a pozíciója 🙂 Mivel azonban a leányzót régről ismerem, így ebbe a klánba most szívesen csücsülök bele, s nem leszek kidobva soha! Állítólag Facebook oldala is van a klánnak, s elvileg kaptam email -re meghívót is, de az még nem érkezett meg, így egyszerűen nem tudtam még megtalálni. Ha végre rájövök mi a címe, akkor egy komment formájában még ehhez a cikkhez hozzá fogom fűzni.

Remélem segítettem számodra eme kisebb szösszenetemmel, hogy ügyesen és okosan válassz klánt!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..